Dadaeast: Baby Heracles

Baby Heracles je igriv otroški junak, ki v svojih subtilnih niansah razkriva vse sloge, ki jih Dadaeast kot Dj Dado igra že desetletja.

Baby Heracles webcover, sketch by Dadaeast, design by Tina Ivezić

Malo je takšnih, ki lahko ustvarijo glasbo, ki je v svojem bistvu minimalistična in rudimentarna, a se hkrati na toliko sklicuje. Takih, ki uporabljajo dokaj omejen nabor zvokov, a ima ta toliko plasti kot baklava. Dadaeast je eden redkih. Mnogi ga poznajo kot Dj Dado ali Mr. Tado. Pravi veteran igre s pravim šolskim pristopom, ki je naredil več kot le nekaj krogov okoli bloka. Z albumom Baby Heracles in novim vzdevkom (poklon avantgardnemu gibanju “protest skozi nesmisel”) nas Dadaeast vabi v svoj intrigantno bizarni svet, ki je lepo urejen na robu absurda. Nikoli ni dolgočasen, monoton ali preveč ponavljajoč se. Pod svojim klobukom nosi marsikaj: je nagajiv, plesen, melodičen, humoren, metaforičen, nenavaden, čudaški, dostopen, nepredvidljiv, prostoren … vse to hkrati. Baby Heracles je igriv otroški junak, ki v svojih subtilnih niansah razkriva vse sloge, ki jih Dadaeast kot Dj Dado igra že desetletja. Breaks, elektro, dub, IDM, hiphop … vsi odmevajo nekje med ritmi …


Dadaeast (Tadej Markelj alias Mr. Tado alias Dj Dado) je legenda slovenske underground scene, bivši pevec skupine Srečna mladina, scratch guy za Magnifico, polovica ali tretjina projekta Ironic Tronic, raper v Šlagwerk, glavni človek v svojem alter egu pod psevdonimom Mr. Tado. V svoji več kot 20 let dolgi karieri je bil pionir na slovenski hiphop in breakbeat sceni, krstni oče electro dj-inga itd. Zdaj deluje kot producent pod imenom Dadaeast, pod katerim ustvarja mešanico organske in programirane glasbe. Po debitantskem singlu Permanent Vacation l. 2020 za založbo Beton Records in izdajah Bentos Zoo Vol. 1 in 2 pri Annuaki Records se vrača k delu s celotnim albumom svoje nove idiosinkratične mešanice electra, hiphopa, breakbeata in težke sampledelije.

Seznam skladb

Sodelavci

Tadej Markelj · glasba, produkcija, aranžmaji, mix
Igor Vuk · mastering
Tina Ivezić · grafično oblikovanje
Borka / Borja Močnik · spremno besedilo
Katja Kosi · prevoz in jezikovni pregled
Luka Prinčič · izvršna produkcija
Luka T. Zagoričnik · koordinacija, promocija

Dadaeast se zahvaljuje vsem, ki so omogočili izdajo.

Podpora

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana
Medijska podpora: Radio Študent

Prenos in nakup

Prosti prenos abluma (po modelu »plačaj kolikor hočeš«) je na voljo preko kamizdat.bandcamp.com.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-ShareAlike). Več na www.creativecommons.com/licence.

Video