JAŠA s KALU & BOWRAIN : BLOOM

desetletje ustvarjanja unikatnega umetniškega trikotnika

JAŠA · BLOOM izide v omejeni količini USB knjižic in digitalno 24. junija 2022

O BLOOM

Deset let sodobne umetnosti, deset let glasbe. JAŠA je v sklopu svojih umetniških projektov kot sestavni del celostnega izkustva umetniškega dela od nekdaj aktivno vključeval glasbo. Od začetkov s punk projektom Revanša (Miha Zbašnik, Aljoša Cetinski) do prelomnega koncertnega performansa s strehe Moderne Galerije za otvoritev U3-ja leta 2010, ko je nastal bend pod imenom Leftfinger (Janez Vidrih aka Junzi, KALU) in njihov zgodnji projekt Earlyear. V obdobju the Lovesta v Moderni galeriji (kjer se je med drugim formuliral takrat še duo Your Gay Thoughts), se je Luka Uršič prvič vzpostavil kot avtonomni in izvrstni glasbenik KALU, s katerim sta z JAŠO ustvarila Bloom, prvo resno zvočno kompozicijo, ki jo je JAŠA vključil v svoj performans. Slednji je bil leta 2011 kot njegov samostojni projekt predstavljen v milanski galeriji Geraldine Zodo (ki je umetnika zastopala vse do leta 2012, ko je prestopil h galeriji On Stellar Rays, New York).

Leta 2013 so fantje po zaključku JAŠEVEGA projekta The Lovest (ki je trajal tri leta v kletnih prostorih Moderne Galerije) kot Leftfinger izdali studijski album White Rooms (izvleček neštetih eklektičnih glasbeno-zvočnih performansov v prostorih The Lovest so prelili v močen konceptualni album). Leta 2012 je v sklopu The Lovest dogodka s takratno zasedbo debitiral Tine Grgurevič oz. BOWRAIN. Po tem so nastopila leta izredno prepletenega in plodnega kreativnega sodelovanja na mednarodnem odru v kontekstu sodobne umetnosti in večinoma samostojnih projektov JAŠE; Apnea’s Rhapsody, On Stellar Rays, New York, 2012 (prva solo razstava Jaše v NY) vse do UTTER_the violent neccessety for the embodied presence of hope, s katerim je JAŠA leta 2015 zastopal Slovenijo na 56. beneškem bienalu z monumentalno postavitvijo in sedem mesecev trajajočim performansom, za katerega je glasbo spisal in uglasbil BOWRAIN. BLOOM je povzetek do zdaj neobjavljenih posameznih kompoziciji in zvočno glasbenih sklopov, ki so nastali med leti 2012 do 2020. 

BIO

JAŠA (Mrevlje-Pollak, 1978, Ljubljana) je eden najvidnejših in najuspešnejših sodobnih umetnikov svoje generacije in siceršnje scene sodobne slovenske umetnosti aktiven tako doma kot na mednarodnem odru, zaznamuje izredno razvejano intermedijsko ustvarjanje in sodelovanje. Od  začetkov v Italiji (kjer je dokončal študij na Accademia di Belle Art di Venezia leta 2005) z umetniško skupino Crash in Progress (Giorgio Andreotta Calo, Simone Settimo, Peter Furlan in Martina de Lugnani) ter pozneje v navezavi z galerijo Ganes Pratt in v sodelovaju z umetniki tako imenovane »Beneške generacije« (Meta Grgurevič, Jasmina Cibic, Ištvan Išt Huzjan) ter drugimi umetniki, vezanimi na delovanje galerije (Mark Požlep, Viktor Bernik, Žiga Kariž in Arjan Pregl) se je izposatvil kot izredno aktiven in ustvarjalen več medijski umetnik. Projekti, kot so Bad Girls & Bad Boys, Radikal Chic in nenazadnje The Lovest, ki je v prostorih Moderne galerije med 2010-2013, so na slovensko sceno sodobne umetnosti vnesli svežino, udarnost in prepletenost različnih medijev ter prakso tesnega horizontalnega sodelovanja z ustvarjalci iz različnih področij. Med leti 2013 in 2018 je svoje delovanje preselil v New York, kjer je uspešno nadaljeval svojo pot v sodelovanju z galerijo On Stellar Rays. Leta 2015 je s projektom UTTER/The Violent necessity for the embodied presence of hope zastopal Slovenijo na Beneškem bienalu. S številnimi projekti se je uspešno predstavil širom po svetu in se s svojim neprestanim delom vzpostavil kot eden najpomembnejših slovenskih sodobnih umetnikov svoje generacije. JAŠA se že od samega začetka aktivno povezuje z umetnikiin in kreativci iz najrazličnejših področij. Njegov pristop k delu temelji na sodelovanju ter inkluzivnosti. Lansko leto je svoje delovanje preselil v Berlin, kjer je kot rezidenčni umetnik kulturne institucije Kuhlhaus Berlin začel s trajnostnim projektom The Monuments, ki bo trajal eno leto in pol. Jeseni 2021 je pri ameriški založbi Rowan & Littlefield v sodelovanju z Noahom Charneyem izdal avtobiografski priročnik »Making it: The Artist’s Survival Guide«, z močnim poudarkom na sodelovanju, ki je namenjen predvsem mlajšim umetnikom na začetku svojih kariernih poti.

JAŠA – foto Primož Korošec

Seznam skladb

01. Apnea’s Rhapsody
glasba · KALU & JAŠA, 2012
za APNEA’S RHAPSODY, umetniški projekt od JAŠE, On Stellar Rays Gallery, New York, 2012
končni miks · KALU & JAŠA, 2022

02. Climb Me a Mountain
glasba · KALU & JAŠA, z Mirel Wagner in Jyrkijem Riekkijem, 2013
za umetniški projekt CLOUD TAILOR od Jyrkija Riekkija & JAŠE, Sinne Gallery, Helsinki, 2013
končni miks · KALU & JAŠA, 2022

03. Gods Came For Dinner
glasba · KALU & JAŠA, s Tomažem Šalamunom, 2013
za umetniški projekt GODS CAME FOR DINNER LAST NIGHT Marka Požlepa & JAŠE v sklopu U3 – 7TH TRIENNIAL OF CONTEMPORARY ART IN SLOVENIA: RESILIENCE, MSUM, Ljubljana, 2013

04. Stains of Time
glasba · KALU, BOWRAIN & JAŠA, 2014
končni miks · KALU & JAŠA, 2022

05. Flowers
glasba · KALU, BOWRAIN & JAŠA, 2014
končni miks · KALU & JAŠA, 2022

06. When Beauty
glasba · KALU, BOWRAIN & JAŠA, 2014
končni miks · KALU & JAŠA, 2022

07. Blue Dog
glasba · KALU, BOWRAIN & JAŠA, 2014
končni miks · KALU & JAŠA, 2022

08. The Kill Floor
glasba · KALU, BOWRAIN & JAŠA, 2014
končni miks · KALU & JAŠA, 2022

09. Cloud Tailor
glasba · KALU, BOWRAIN & JAŠA, 2014
za umetniški projekt Galanterie Mécanique/Fil d’argent art Mete Grgurevič & Urše Vidic v sklopu THE 30TH BIENNIAL OF GRAPHIC ARTS, MGLC, 2013
končni miks · KALU & JAŠA, 2020-2022

10. Saudade
glasba · BOWRAIN & JAŠA, 2013
za umetniški projekt SAUDADE Mete Grgurevič, Tobačna 001 Cultural Centre, Ljubljana, 2013
končni miks · BOWRAIN & JAŠA, 2022

11. A House
glasba · BOWRAIN & JAŠA, 2015
končni miks · BOWRAIN & JAŠA, 2022

12. Voices
glasba · BOWRAIN & JAŠA, 2015
končni miks · BOWRAIN & JAŠA, 2022

13. Togetherness
glasba · BOWRAIN & JAŠA, 2015

14. Night Try
glasba · BOWRAIN & JAŠA, 2015
za umetniški projekt UTTER / the violent necessity for the embodied presence of hope JAŠE, Pavilion of the Republic of Slovenia, 56th Venice Biennale, Venice, 2015
končni miks · BOWRAIN & JAŠA, 2019

15. Cutting Through the Clouds of Myth
glasba · BOWRAIN & JAŠA, 2016
za umetniški projekt CUTTING THROUGH THE CLOUDS OF MYTH JAŠE & ULAYa, Kustera Projects, New York, 2016

16. The Poet’s Teacher
glasba · BOWRAIN & JAŠA, 2017

Sodelavke_ci

glasba · JAŠA, KALU & BOWRAIN
besedila · JAŠA

aranžma · JAŠA, KALU & BOWRAIN
miks · JAŠA, KALU & BOWRAIN
dodatna produkcija in miks · Mario Babojelić
mastering · Marko Turel

vizualni koncept in slike · JAŠA
naslovna fotografija · Primož Korošec
oblikovanje · Ivian Kan Mujezinović

izvršna produkcija · Luka Prinčič @ Kamizdat
koordinacija · Luka T. Zagoričnik @ Kamizdat
promocija · Andrej Pervanje @ Kamizdat
promocija in produkcija · Vladimir Mihajlović & Andraž Boštjančič @ Glasilka

knjigoveštvo · Maruša Hren
USB oblikovanje in produkcija · Luka Prinčič & Igor Hauptman

Prenos in nakup

Omejena naklada USB knjižic in prosti prenos albuma (po modelu »plačaj kolikor hočeš«) bosta od 24. junija 2022 na voljo preko www.kamizdat.bandcamp.com.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-ShareAlike). Več na www.creativecommons.com/licence.

Produkcija · Zavod Emanat in Glasilka s podporo Mestne Občine Ljubljana

Galerija