Zergon: Dolos

Zlomljen tehno, acid tehno, IDM in božanstvena/brutalistična inspiracija: osvetlitev Zergonovega najnovejšega dela

Zergon: DOLOS izide digitalno in na USB knjižicah 17. novembra 2021

O Dolosu

Betonski tetrapodi oblike DOLOS, megatonske strukture za preprečevanje previsokega dviga morske gladine, zrcalijo duh sodobnega brutalizma in služijo kot del konceptualnega ozadja prve samostojne izdaje domačega glasbenega producenta in zvočnega umetnika Zergona pri založbi Kamizdat. Drugi del konceptualnega ozadja pa za imenom albuma zadeva njegovo antično-mitološko konotacijo: s tem imenom so namreč kronali grškega boga zvijač in spletk. Povezava teh idej združuje Zergonova večletna raziskovanja uporabe analognih in modularnih aparatov. Rezultat je kratkometražni album in štiri zgovorne kompozicije, v katerih zvočni umetnik pokaže svoje veščine na primeru razgradnje in kombiniranja določenih žanrov elektronske glasbe: tehna, breakbeata in IDM-a.

O Zergonu

Zergon (Aleš Hieng) je DJ, glasbeni producent in zvočni umetnik iz Ljubljane. Je član kolektiva Synaptic Crew in med drugim tudi deluje na področju avdio-vizualnih performansov in na širokem polju DIY elektronike. Zanima ga tako klubska glasba, kot tudi zvočno raziskovanje in avdio-vizualno eksperimentiranje. Njegov zvok sega od deep-housa in tehna, do IDM-a, nojza in abstraktnega drona. Njegovi glasbeni nastopi so osnovani na improvizaciji – živo programiranje ritmičnih in melodičnih sekvenčnih vzorcev, oblikovanje ritmičnih elementov, ustvarjanje in oblikovanje zvokov na sintetizatorjih zvoka, igranje efektov, mešanje glasbenih elementov in terenskih posnetkov. Njegove skladbe lahko najdemo na številnih Chilli Space kompilacijah, Kamizdat kompilacijah in od nedavno tudi na njegovi strani na Bandcampu. Z umetnico Robertino Šebjanič je sodeloval pri avdio-vizualnem projektu echo 10-9. Je so-avtor trajajoče zvočno-kemijske instalacije Time Displacement – Chemobrionic Garden v sodelovanju z Robertino Šebjanič in Ido Hiršenfelder, ki je bila leta 2016 razstavljena na festivalu Ars Electronica v Linzu, v okviru razstave Radical Atoms. Z omenjenima umetnicama je tudi soavtor zvočne instalacije Sound Disposition – Crystal Gardens.

Seznam skladb

Sodelavci

Aleš Hieng · glasba, mix
Igor Vuk · mastering
Blaž Rojs · naslovnica
Luka Prinčič · izvršna produkcija
Andrej Pervanje · asistent produkcije, promocija
Sabrina Železnik · asistentka promocije
Aleš Rosa · fotografije USB knjižice

Posebne zahvale: Ida Hiršenfelder (beepblip), Yori in Yuki

Mestna občina Ljubljana & Ministrstvo za Kulturo RS · finančna podpora
Radio Študent · medijska podpora

Medijski odzivi

17.11.2021, Radio Študent, Dolos svašta, Marko Miočič
26.11.2021, Mladina, Zergon: Dolos, Borja Močnik
11.12.2021, ODZVEN / Sigic, Elektronski tenkočutnež, Špela Cvetko
12.01.2022, Radio Ars, Glasni novi svet – Nova elektronika

Prenos in nakup

Omejena naklada USB knjižic in prosti prenos abluma (po modelu »plačaj kolikor hočeš«) sta od 17. novembra na voljo preko www.kamizdat.bandcamp.com.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-ShareAlike). Več na www.creativecommons.com/licence.

Pretekli dogodki

Kamizdat Rentgen: Zergon, Peter Jenko
Sreda, 17. 11. 2021, 20:00 @ Kino Šiška, Ljubljana
Produkcija: EMANAT & Kino Šiška

Kamizdat · www.kamizdat.si