Saša Spačal: Transversal is a Loop

ambientalne zvočne pokrajine z zavedanjem bio-sistemov

Transversal Is A Loop je skoraj 50 minut dolga zvočna kompozicija v kateri Saša Spačal (pri Kamizdatu je že izdajala pod imenom agapea) skupaj in v dialogu s črički Acheta domesticus raziskuje kako misliti glasbo, zvočno manipulacijo in kompozicijo. Procesu nastajanja pričujočega posnetka botruje Sašino večletno ukvaranje z biološkimi sistemi in njihovo raziskavo skozi umetniško-znanstvene (art & science) metodologije in fizične manifestacije v obliki objektov in prostorskih intervencij. Njeno delo je tako neizogibno povezano s kritičnimi premisleki o odnosu človeka in njegovem vplivu na biološke ekosisteme na planetarni, mikroskopski in energetski ravni. Prepletenost človeka s črički v tem zvočnem delu izpostavlja črto potovanja, ki po več ciklih, povratnih med-vrstnih zank in premislekih o načinu preživetja živalske vrste skozi poblagovljenje pristane na začetni točki.

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno delo se fokusira predvsem na postčloveško stanje, kjer človeška bitja obstajajo in delujejo kot eden izmed elementov v ekosistemu in ne kot suveren. S tem se opušča kartezijanski sistem in sprejema dejstvo, da se je področje tehnologije razširilo ne samo od strojne na programsko opremo, ampak tudi do mokre opreme, od koder posledično izvirajo hibridni pojavi mehanske, digitalne in organske logike delovanja znotraj biopolitik in nekropolitik sodobnega časa.

Seznam skladb

Sodelavci

črički/crickets Acheta domesticus · zvok
Saša Spačal · zvok, besedila
Jedrt Maležič Lapuh · lektura
Tina Ivezić · grafično oblikovanje
Maruša Hren · oblikovanje in izdelava usb knjižice
Luka Prinčič · oblikovanje usb knjižiče, uredništvo, produkcija
Stella Ivšek · Kamizdat Rentgen vizualno oblikovanje, streaming, oblikovanje in promocija

posebne zahvale:

Michal Kindernay (Agosto Foundation)
Irena Pivka, Brane Zorman (CONA – Institute for Contemporary Arts Processing)

Kompozicija Cycles je naročilo za radioCona:0.2425 FM razstavo v 2016.
Projekt Transversal is a Loop je bil razvit kot del rezidence pri Agosto Foundation v 2018.

Medijski odzivi

16.9.2019, Sigic, Črički so mi povedali, Marina B. Žlender
23.12.2019, Centralala, Zvočna umeščenost čričkov,  eksplikacija procesov v naravi in improvizacija

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) in posebne omejene edicije USB so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com in preko vseh ustaljenih digitalnih trgovin in pretočnih mest.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-ShareAlike) www.creativecommons.org/licences

Podpora

Medijska podpora: Radio Študent Ljubljana
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za Kulturo RS

Video

USB booklet