Kamizdat Rentgen: Lasse Passage & Tovariš Strmoglavljen

akuzmatični komadi, konceptualne zvočne instalacije, lo-fi elektronika in alternativna pop glasba

Kamizdat po nekaj letih v Ljubljani ponovno pozdravlja multitalentiranega pevca / tekstopisca in pop eksperimentalista Lasse Passaga, ki potuje po Evropi v pričakovanju izdaje svojega tretjega celovečernega albuma “Sunwards”. V tem solo koncertu bo Lasse Passage s kasetofonom lo-fi croonal dele svojega materiala iz prejšnje glasbene izdaje “Stop Making Sense and Start Making Success” – dobili pa bomo tudi akustični predogled novih, še ne objavljenih pesmi iz albuma “Sunwards”. Gre za večplastno glasbeno potovanje, kjer je predmet ljubezni obravnavan s črnim humorjem in cinično melanholijo, ki vseskozi ostaja osvežujoč in dostopen.

Za ogrevanje v sončno izpoved Lasse Passaga pa bo poskrbel Tovariš Strmoglavljen, ki je o svoji glasbi na bandcampu zapisal takole:
“Samovznikla forma na mozaiku človeške neumnosti. Je improvizirana, a vsebinsko načrtovana in strukturirana, vsakič malo drugačna, spontana, včasih brez repa in glave, ter si dovoli “izlete v neraspoznavne svetove” in vplive trenutnih okoliščin. Je vselej živa, gibljiva in spremenljiva s svojim iskanjem skupne poti in sozvočja s paleto glasbil.”

Vabljeni k soncu!

LINEUP:

▶ Lasse Passage
▶ Tovariš Strmoglavljen

▂Rentgen TV▂ live stream:
Adam Aia Mulalić / Črt Trkman / Stella Ivšek

█LASSE PASSAGE█
Skladatelj in snemalni umetnik Lasse Passage je začel študirati kompozicijo na Griegakademietu v Bergenu in diplomiral iz Sonologije na kraljevem konservatoriju v Haagu. Njegovo kompozicijsko delo je obarvano z elektroakustiko in ritmično glasbo, vendar se realizira skozi različne medije in izraze; akousmatični komadi, konceptualne zvočne instalacije, lo-fi elektronika in alternativna pop glasba. Ta vsestranski pristop ga je pripeljal tudi do pogostega sodelovanja na neodvisni plesni in gledališki sceni. V zadnjih letih je po naročilu ustvaril glasbo za a.o. tolkalni ansambel SISU, komorno skupino Alpaca, solistična dela za Kristine Tjøgersen in Ole-Martina Hauserja ter akustični komad “Hei!”, ki je bil leta 2017 izbran za New York Electroacoustic Music Festival 2017. Njegovi plošči “Stop Making Sense and Start Making Success” v letu 2019 sledi izdaja novega albuma z naslovom “Sunwards“.
https://www.lassepassage.com/

BandCamp: https://is.gd/WoVs2B
Spotify: https://open.spotify.com/albu /2iWxlhQ0LA0RL5DWFzJqRH
iTunes: https://is.gd/oZmiuV

█TOVARIŠ STRMOGLAVLJEN█
Tovariš Strmoglavljen je nadimek Martina Ukmarja, tihega protagonista nekonvencionalnega, kvazi obstoječega glasbenega vala, ki so ga zagovorniki poimenovali »nova čudna Slovenija«. Gre za one man band projekt neslutenih razsežnosti, ki ga vsekakor morate spoznati vsi resnično zaljubljeni v ekspresivni glasbeni izraz. Sodeloval je pri raznih projektih (Kislu grozdje, Bržjast, Kraški solisti) in je lovec zvočnih antistruktur na področju folka in bluesa, ki jih običajno ujame s sprevračanjem intonacij in melodij; čez običajno prevleče še sloj strun, obilico tolkal in svoj glas, ki vselej deluje nekoliko pritajeno zavoljo posredovanega sporočila. Z leti so se mu pri ustvarjanju in na odru pridružili še Nastja Janžekovič: el. viola, vokal; Samo Pavlica – Linč: bobni; Martin Jogan: el. kitara, orgle, vokal.
BandCamp: https://tovaristrmoglavljen.bandcamp.com/

Kamizdat izdaje in koncertni cikel ▂Kamizdat Rentgen▂ v produkciji zavoda Emanat nastajajo v sodelovanju z Ljubljanskimi prizorišči: Kavarna Pritličje, Galerija ŠKUC (ŠKUC, Škuc Gallery), KUD Channel Zero, in s finančno podporo Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za Kulturo RS.

http://kamizdat.si

Medijski odzivi

7.10.2019, Centralala, Kamizdat Rentgen
7.10.2019, Radio Študent, V zvezdah, Aleš Rojc
 

Pretekli dogodki

07.10.2019, Tovarna Rog, Ljubljana, SI