Januš Aleš Luznar: ICTUSCORDIS “memoriae”

avdiovizualna situacija, ki izhaja iz srčnega utripa

Bitje srca. Krčenje in sproščanje žil glavnega organa srčno-žilnega sistema. Utrip, ki s širjenjem in sproščanjem proizvaja svojevrsten ritem. Enakomeren, nestanoviten, počasen, vznemirjen, umirjen, sunkovit. Iz preproste serije utripov se zaznava mnoga močna občutja.

Januš Aleš Luznar si je že pred desetletjem predstavljal, kako bi ozvočil srčni utrip in le z njim sproduciral elektronsko glasbo. Leta 2018 pa je s pomočjo kontaktnih mikrofonov in posebnega ojačevalca zvoka začel raziskovati upliv manipuliranega zvoka srca na delovanje le tega. Luznar zvok srca tretira, kot simultani instrument, ki igra sam in se ne zaustavi do konca življenja. Instrument, ki ga lahko trenira, krepi in nadzoruje z različnimi občutji, zvokovno mešalnimi tehnikami in dihanjem.

Svojo raziskovalno serijo, ki temelji na avdiovizualni podobi in izhaja iz srčnega utripa, je Luznar poimenoval ictuscordis – vrhunec srčnega utripa (utrip srčne konice). Serija dinamično prikazuje intimno razmerje med občinstvom in kolektivnim srčnim utripom.

Poslušanje prave točke srca zdravniku sporoča subjektovo fizično stanje in morebitne kardiovaskularne napake, Luznar pa zvok srca uporablja kot točko raziskovanja odnosnosti med psihičnim in fizičnim delom človeškega telesa . S pomočjo biofeedback metode, Luznar v realnem času precizno efektira zvok srca in na ta način manipulira z njegovo intenziteto, goste pa popelje skozi različna čustvena občutja. Rezultat je intimna in ambientalna potopitev v vesolje našega osrčja.

memoriae je četrti del raziskovalne serije. V njem povzema pretekle manifestacije projekta ictuscordis, v katerem je najprej ozvočil svoje srce (modulatio, 2018), nato svojega in plesalčevega (dialogue, 2019) in nazadnje gostov z različnimi profesionalniimi ozadji. (variatio, 2020).

Projekt ictuscordis je vselej izvajan v živo, brez predhodnega vzorčenja.

Več info na: www.ictuscordis.org

Seznam skladb

Sodelavci in sodelavke

Januš Aleš Luznar · koncept, glasba
Luka Prinčič · grafično oblikovanje, naslovnica, produkcija
Stella Ivšek · oblikovanje Rentgen TV
Luka Prinčič · produkcija
Andrej Pervanje · spremno besedilo, produkcija
Aleš Rosa · fotografije USB knjižice

Posebne zahvale

Iskrena zahvala gostom, ki so za raziskave posodili svoja srca: Inti Šraj, Aljoša Cetinski, Vid Vanja Vodušek, Alja Bulič, Tatiana Kocmur, Valentino Kanzyani, Natalija Gros, Marko Mandić

In vsem, ki so doprinesli pri razvoju serije; Alja Bulič. Den Baruca, Vid Vanja Vodušek, Gregor Krpič, Lovrenc Košenina, Zoran Grabarac, Gyula Cserepes, Sara Isa Djukanovič, Črt Trkman, Adam Mulalić, David Lavrič, Marko Vivoda.

Mestna občina Ljubljana & Ministrstvo za Kulturo RS · finančna podpora

Medijski odzivi

24.12.2020, Centralala, ICTUSCORDIS VARIATIO – V INTIMI SRČNEGA UTRIPA, Alja Bulič
27.12.2020, MMC Portal RTV SLO, Januš Aleš Luznar: Projekt ozvočevanja srca je na neki način moja duhovna pesem, Nadina Štefančič
16.03.2021, Radio Študent, 100 decibelov, Jan Kopač
22.04.2021, Kompas Usoda TV, Ste vedeli, da srca med sabo komunicirajo?, Taja Zuccato
18.05.2021, ODZVEN / Sigic, “Techno srčnega krča“, Urška Preis
23.07.2021, Radio Študent, Januš Aleš Luznar: Ictuscordis Memoriae, Goran Kompoš

Prenos in nakup

Posebne omejene edicije USB knjižic ter prosti prenos (plačaj kolikor hočeš) so od 16. marca na voljo preko https://kamizdat.si.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-ShareAlike). Več na www.creativecommons.com/licence.

Kamizdat · www.kamizdat.si