Access Frame: Xenophoby

‘Access Frame: Xenophoby’ webcover designed by Andro Giunio

Kot skoraj vsako leto tudi letos ob dnevu spletnih založb (Netlabel Day, 14. julij) pri Kamizdatu izdajamo kompilacijo v seriji Access Frame. Rdeča nit teh kompilacij je premislek o dostopnosti kulture, ustvarjalne gmajne, umetniške skupnosti in komodifikacije glasbe v digitalni dobi. Vsako leto pa skušamo zanetiti iskre navdiha s specifičnim fokusom – letos se tako oziramo k fenomenu ksenofobije.

Do sedaj je to bila divja a hkrati tradicionalna kompilacija, letos pa izdajamo nekaj, kar imenujemo zvočni zin, kolaž soničnih elementov raznolikih in avanturističnih slovenskih zvočiteljic_ev.

“[To …] je ključnega pomena za razumevanje ksenofobije. [Gradbeni baron] poziva državo, naj posreduje ter sprejme sporazume in zakone, ki mu bodo pod določenimi pogoji omogočili dostop do [priseljenskih] delavcev. Njihova dovoljenja za prebivanje naj bi bila čim dlje vezana na njihove pogodbe, tako da jim nenehno grozi deportacija. Njihov dostop do socialnih storitev je treba močno omejiti in ga vezati na različne pogoje (na primer jezikovne teste), tako da brez dela ne morejo preživeti niti dneva. Omejiti je treba združevanje družin, saj otroci in žene podražijo delovno silo in jih običajno odvzamejo iz socialne izolacije delovnega mesta. Tuji delavci ne bi smeli imeti nobenih političnih pravic in bi morali biti čim bolj oddaljeni od sindikatov. Treba jih je spremljati, preživeti in imeti pod nadzorom. Vse to so birokratske metode, s katerimi država kapitalistom zagotavlja pogoje za višje dobičke s superizkoriščanjem. Skratka, gre za državni sistem neenakih delavskih pravic, ki se delijo na podlagi državljanstva delavcev. To je osnovna funkcija meje.”

iz spremne besede / eseja “Zaščita evropskega načina življenja” avtorja Mihe ‘Ntoka’ Blažiča

from liner notes / essay “Protecting the European way of life” by Miha ‘Ntoko’ Blažič

Seznam skladb

O kompilacijah Access Frame

Kompilacija Access Frame: Colony predstavlja neizdana dela novih in uveljavljenih imen, ki se gibljejo po širokem žanrskem spektru eksperimentalne glasbe: od hrupa in zvočne umetnosti, preko elektronike do elektroakustične in avant-folk glasbe. Projekt skuša vzpostaviti prakso kritičnega mišljenja o dostopu in distribuciji umetnosti. Postavlja vprašanje: kakšen je okvir skozi katerega nam je dovoljeno, in možno, dostopati do kulture? Kako je vzpostavljen, kdo ga vzpostavlja, in kako je ta okvir možno spreminjati in prečiti?

O dnevu spletnih založb – Netlabel day

Z izdajo kompilacije podpiramo vsakoletno praznovanje spletnega založništva na 14. julij. Vsako leto spletne založbe na ta dan pripravijo prosto dostopne glasbene izdaje z namenom, da opozorijo na trenutno problematično stanje glasbenega založništva. Iniciativo za dan spletnih založb je podala čilska založba M.I.S.T., trenutno pa jo kurira The Seattle Star. Več o dnevu spletnih založb na http://netlabelday.com.

Sodelavke_ci

created by
· Jaka ‘Brgs’ Bergerjakaberger.com
· Kikirikikikiriki.bandcamp.com
· Lifecutterlifecutter.bandcamp.com
· Luka Prinčičlukaprincic.bandcamp.com
· Terranigmaterranigma.bandcamp.com
· Gašper Torkargaspertorkar.com
· Umdhlebiumdhlebi.bandcamp.com
· Zergonzergon.bandcamp.com

Luka Prinčič · montaža, miks, mastering
Andro Giunio · grafično oblikovanje
Miha Blažič · spremno besedilo
Katja Kosi · lektura angleškega besedila
Maruša Hren · tisk in vezava
Luka T. Zagoričnik, Luka Prinčič · izvedba, produkcija, promocija

City Municipality of Ljubljana · finančna podpora

cat.no: KAM065

a kamizdat release | an emanat production

Galerija