08080 : Astro Disco

prvenec zvočnega raziskovalca z vedoželjnim pristopom do glasne hrupne muzike

This image has an empty alt attribute; its file name is dvidevat_×_Nulla__068_078-1_COVER-1-1024x1024.png

V izvenzemeljsko diskoteko nas 08080 (Jure Anžiček) vabi že z odločitvijo za linearno usmerjeno oblikovanje posameznih kosov tega kratkega in tematsko zaokroženega diskografskega debija. Zaznamovani s shizmo spomina na gostobesedno rejversko divjanje ter melanholično užitkarstvo v sami polnosti zvena (dvojnosti, ki je bržkone rezultat nenavadnega časa nastanka pričujoče naborke), nas komadi (s)preletijo kot niz petih pretresov možnosti razširitve kompozicijskega in zvočnega prizorišča, na katerem sekvencerska zanka in/ali dron povečini še vedno vodita igro, vendar se njuna siceršnja uslužnost začrtanemu toposu tu preda suverenosti širšega glasbenega nareka.

Če je plošča gotovo v prvi vrsti meditacija o zvočnem materialu, vedno svežih kamuflažah že vzpostavljenih vokabularjev ter njihovih novih permutiranj skozi razpršitev po zvočnem prostoru, premiera 08080 prepriča sploh zaradi premisleka o formi členov in celote, ki prej kot na plesišče vabijo k pozornemu prisluhu. Naj bo to uvodno gnetenje teksture, nasekljani sinterski gruv ali vzhajanje hrupne basovske téme, navedeno drži tudi takrat, ko se pozibavajoč navidez že predamo koračnici, ki nam že na samem začetku servira jutranjo klubsko ekstazo, že v naslednjem trenutku pa nam prepreči nov dopaminski izliv ob ponovljenem ukazu ter nas preusmeri na pomiritev ob napevu akustične kitare. Prikovane na nesigurna tla nas Astro Disco poziva k radoživosti in premislekom, s katerimi bo skupaj z nami noč in dan Zemlja z zvezdami plesala ob debelih basovskih frekvencah.

Lovrenc Rogelj

Jure Anžiček (08080) je aktiven oblikovalec zvoka in producent, ki nastopa v različnih projektih eksperimentalne glasbe (Ansambel PRSA, sodelovanje z Alastairom McNeillom). Pri svojem samostojnem ustvarjanju z improvizirano rabo modularnih sintetizatorjev ustvarja distorzirane, abrazivne in trpke zvoke, ki mejijo na techno in noise. Zvočni raziskovalec, ki je do sedaj navduševal le priložnostno (v spominu imamo vsaj nastopa v osmo/zi in v okviru Svetlobne Gverile), bo pri založbi Kamizdat na albumu Astro Disco izdal svoje prve posnetke.

Seznam skladb

Sodelavci in sodelavke

08080 · glasba, mix, mastering
Blaž Rojs · naslovnica
Luka Prinčič · produkcija
Andrej Pervanje · promocija, produkcija
Lovrenc Rogelj · spremni tekst
Katja Kosi · prevod

Mestna občina Ljubljana & Ministrstvo za Kulturo RS · finančna podpora

Medijski odzivi

10.09.2021, Mladina, 08080: Astro disco, Jaša Bužinel
25.08.2021, ODZVEN / Sigic, Med zvezdami, Miroslav Akrapović
11.10.2021, Radio Študent, 08080: ASTRO DISCO + GAŠPER TORKAR: ACCEPT THE RISK AND CONTINUE, Špela Cvetko

Prenos in nakup

Prosti prenos abluma (po modelu »plačaj kolikor hočeš«) je od 17. avgusta na voljo preko www.kamizdat.bandcamp.com.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-ShareAlike). Več na www.creativecommons.com/licence.

Spremljajoči dogodki

Kamizdat Rentgen: Gašper Torkar, 08080
Torek, 14. 09. 2021, 20:00 @ Kino Šiška, Ljubljana
Produkcija: EMANAT & Kino Šiška

Kamizdat · www.kamizdat.si