Kamizdat Rentgen #31: Manja Ristić & Robertina Šebjanič, Nitz

Kamizdat Rentgen z živo predstavitvijo nove letošnje izdaje. Ena najvidnejših zvočnih umetnic iz naše širše regije Manja Ristić ter vsestranska mednarodno priznana umetnica Robertina Šebjanič predstavljata svojo prvo skupno ploščo Hidden Adriatic, elektroakustično poglobitev v skrite resonance, zvoke ter šume Jadranskega morja. Nastopil pa bo tudi sveži dvojec Oka & Nitz (Eva Mulej in Tine Vrabič), ki s prepletanjem analognega/digitalnega ustvarjata intimne zvočne pripovedi.

Nastopajoče_i

  • Manja Ristić & Robertina Šebjanič: Hidden Adriatic – elektroakustični koncert
  • Oka & Nitz live – elektroakustični ambientalni koncert

pretok.tv

Dogodek bo na voljo na ogled v živo preko spleta na naslovu live.pretok.tv in kasneje na spletišču vid.pretok.tv

Manja Ristić & Robertina Šebjanič: Hidden Adriatic

Hidden Adriatic je potopitveno zvočno raziskovanje, ki je nastalo v sodelovanju umetnic Manje Ristić in Robertine Šebjanič. Projekt se poglablja v zapleteno tapiserijo zvočnih krajin znotraj Jadranskega morja in njegovih medsebojno povezanih rek, ki se izlivajo v Jadransko morje. Skozi to zvočno potovanje se umetnici poglabljata v krhkost našega ogroženega okolja zaradi antropogene prisotnosti. Njun ustvarjalni proces vodijo globoke intuicije, ki zahtevajo obsežno raziskovanje transdisciplinarne zgodovine kraja, bogate biotske raznovrstnosti in osebnega opazovanja.

Cilj projekta Hidden Adriatic je prepletanje vznemirljivih zvočnih narativ, ki razkrivajo globoko povezavo med ekološkimi in zvočnimi elementi te edinstvene lokacije. Gre za raziskovanje nevidnega sveta pod gladino Jadranskega morja, zapletenega plesa tokov, ki ga vzdržujejo, in resonanc tega skritega kraljestva.

Manja Ristić

Manja Ristić je diplomirala na Akademiji za glasbo v Beogradu in Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu. Njene z zvokom povezane raziskave se poleg sodobnega performansa v polju instrumentalne elektroakustične glasbe osredotočajo predvsem na interdisciplinarni pristop k zvočni umetnosti, terenskim posnetkom in eksperimentalnim radijskim umetnostim. Bila je sokustosinja festivala sonoAdriatic Tales na Ars Electronica 2020, v zadnjih 20 letih pa je kurirala in razvijala značilno število kulturnih dogodkov, mednarodnih projektov, kulturnih konferenc in izobraževalnih platform na področju intermedijske, eksperimentalne umetnosti, povezane z zvokom, scene in multimedijskih umetnosti.

Robertina Šebjanič

Robertina Šebjanič je mednarodno priznana umetnica, ki v svojem delu raziskuje biološke, kemične, (geo)politične in kulturne danosti vodnih okolij ter vpliv človeštva na druge organizme. Njeni projekti pozivajo k razvoju empatičnih strategij, namenjenih prepoznavanju drugih (nečloveških) entitet. V svoji analizi antropocena in njegovega teoretičnega okvira umetnica uporablja izraza “akvatocen” in “akvaformiranje”, s katerima označuje vpliv človeka na morska okolja. Njena dela so prejela nagrade in nominacije na nagradah Prix Ars Electronica, Starts Prize, Falling Walls, Re:Humansm 2023 Njeno umetniško delo Aurelia 1+Hz / proto viva generator (artist proof) je od leta 2019 del zbirke …NewArt {;}. _ zbirka elektronske umetnosti, Španija.

Tine Vrabič (Nitz)

Tine Vrabič (Nitz) velja za enega bolj aktivnih protagonistov slovenske elektronske glasbene scene. Že več kot desetletje z DJ in živimi nastopi kroži po vseh vidnejših klubih in festivalih doma in tujini. Poznamo ga tudi kot bivšega programskega vodjo ljubljanskega kluba K4, vodjo založbe in serialke AmbientSoup, člana kolektiva CLSTRFNK (Evano, Nulla) in avtorja oddaje Senzorama na Radiu Študent. Skupaj z Urško Preis tvori eksperimentalni dvojec II/III.

Kamizdat Rentgen

» Kamizdat Rentgen « je vpogled pod površino kože, pogled na meseni preplet kosti, mišic in živčevja, ki tvorijo raznolikost zvočnih teles. Gre za serijo večerov, s katero si pri založbi Kamizdat želimo vzpostaviti večjo prisotnost pustolovskih glasbenih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki hodijo po terenu, na katerem pogosto ni še shojenih poti. Večeri so pogosto tesno povezani z novimi glasbenimi izdajami.

Podpora

Produkcija: Emanat v sodelovanju s OSMO/ZA
Finančna podpora projektu: Mestna občina Ljubljana

Vstopnina: vstop prost!