Saša Spačal: Anatomy of a Symbiosis

Sonifikacija biološkega procesa, ki ima za posledico lebdeče ambientalne elektronske drone in nežen glitchy zvočni detritus. Zvočna oblika kliče po globokem poslušanju, medtem ko osnovni koncept postavlja v ospredje motečo človeško intervencijo.

»Anatomy of a Symbiosis Saše Spačal je zbirka izsekov sonificiranih podatkov, ki jih je generirala biotehnološka instalacija Symbiome – Economy of Symbiosis, ki so bili izvorno predstavljeni kot 22-urni radijski prenos, zdaj pa so urejeni in zbrani kot zgoščena poslušalska izkušnja, ki omogoča širši prenos intrinzičnih sporočil in načinov bivanja v svetu, ki ga prikliče.

Na površini poslušamo zvočni artefakt razpadajoče simbiotske vezi med talnimi bakterijami Rhizobium trifolii in rdečo deteljo Trifolium pratense, ki jo je povzročil človeški poseg z vnosom dušikovih gnojil, s čimer je odpravljena potreba po tem malo verjetnem in krhkem sodelovanju, ki se je razvilo v globoki preteklosti, skrito pred človeškim znanjem s svojim makro časovnim okvirom in mikro lestvico, zakopana v zemljo.” – iz spremnega besedila Brandona Rosenblutha

Seznam skladb

Sodelavke_ci

Saša Spačal · zvok, koncept
Rdeča detelja Trifolium pratense in talne bakterije Rhizobium trifolii · simbioza
Mirjan Švagelj · postavitev eksperimenta, zbiranje podatkov in znanstveno svetovanje
Pim Boreel · oblikovanje in programiranje
Ana Čavić · lektoriranje pesmi
Tina Ivezić · grafično oblikovanje
Brandon Rosenbluth · spremni tekst
Katja Kosi · jezikovni pregled
Luka Prinčič, Luka T. Zagoričnik · izvršna produkcija

Delo Anatomy of a Symbiosis je leta 2022 naročila Radio Art Zone, skupni projekt umetniškega dua Mobile Radio (Sarah Washington in Knut Aufermann) in luksemburške skupnostne postaje Radio ARA, ki je 100 dni oddajal v okviru Evropske prestolnice kulture Esch2022.

Prenos in nakup

Omejena naklada USB knjižic in prosti prenos albuma (po modelu »plačaj kolikor hočeš«) sta na voljo na kamizdat.bandcamp.com.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-NC-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-NonCommercial-ShareAlike). Več na www.creativecommons.com/licence.

Produkcija · Zavod Emanat s podporo Mestne Občine Ljubljana