Lifecutter: Sub Persona

Glasba, ki ujema podton odnosa med človeštvom in naravnimi gozdovi: Lifecutter predstavlja svojo vizijo glasbe za kratek film in raziskovalno-umetniško instalacijo Sub Persona.

Upravljanje gozdov ni tema vsakdanjih pogovorov, redko teoretskih razmišljanj. Umetniški tandem PLATEAURESIDUE pa prav take tematike v povezavi z zgodovinskim kontekstom, sodobnimi raziskovalnimi ugotovitvami in s pomočjo novih medijev v kontekstu galerijskih prostorov postavlja v center svojega ustvarjanja, v katerih pogosto povezujeta ekologijo in umetnost.

Tokrat sta k uglasbitvi svoje raziskave in umetniškega projekta povabila Domna Učakarja, ki kot Lifecutter ustvarja že več kot šest let. Sub Persona je njegov četrti album in po albumu Safe Place (2016) drugo avtorsko delo, ki je nastalo v tesni povezavi z močno vizualno podobo.

Ambientalne zvočne strukture delujejo sprva nekako pomirjeno, ampak razvoj neimenovanih skladb razkriva hrupno brutalnost, suspenza polno globino in nevidno svežino življenja, ki sestavlja človekov odnos do gozdov. Projekt Sub Persona že sam po sebi “izpostavlja pomembnost gozdov, in sicer njegove ekosistemske, ekonomske, rekreativne in kulturne funkcije, ki jih ljudje prepogosto jemljemo kot samoumevne”, Lifecutter pa ta odnos tudi uglasbi v svoji elegantni in hrupni maniri, v kateri se naslanja na tradicijo abstraktnejše, eksperimentalne glasbe z modulacijo kitarskih efektov in terenskih posnetkov.

Seznam skladb

Albumska izdaja dopolnjuje raziskovalni video-instalacijski projekt Sub Persona, ki sta ga med oktobrom 2019 in februarjem 2020 v prostorih MGLC predstavljala PLATEAURESIDUE. Več na https://www.plateauresidue.com/sub-persona.

Terenski posnetki iz albuma Biodukt Martine Testen in Simona Šerca so bili uporabljeni v kompozicijah Sub Persona II, III, V in VII z dovoljenjem Pharmafabrik Recordings.

Sempli, ki jih je Loke Rahbek (Croatian Amor) objavil za prosto uporabo ob izdaji albuma Love Means Taking Action, so bili uporabljeni v kompoziciji Sub Persona II.

Medijski odzivi

13.10.2020, Sigic, Med naravo in industrijo, Špela Cvetko
20.10.2020, Radio Študent, 100 decibelov, Erik Kerpan
24.10.2020, Radio Študent, Tolpa bumov, Staš Kramar
31.10.2020, XLR8R, Music Submission Roundup October

Sodelavci

Domen Učakar · glasba
Daniele Antezza, Dadub Mastering Studio · mastering
P L A T E AU R E S I D U E · besedila, fotografije, grafike, spletna naslovnica
Tina Ivezić · grafično oblikovanje
Luka Prinčič · operativa
Andrej Pervanje · promocija, produkcija
Aleš Rosa · fotografije USB knjižice

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) ter posebna omejena edicija USB knjižic so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-ShareAlike) 
www.creativecommons.com/licence

Podpora

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za Kulturo RS · finančna podpora

Kamizdat · www.kamizdat.si