Kamizdat Rentgen: Access Frame: Collectivity

a dan spletnih založb (Netlabel Day) predstavljamo novo kompilacijo slovenskih elektronskih raziskovalcev

Na tretjem Kamizdatovem Rentgenu založba ponosno predstavlja izdajo ob priložnosti dneva spletnih založb (Netlabel Day) 2018: kompilacijo lokalnih slovenskih ustvarjalcev z mnogimi še neizdanimi deli, ki predstavljajo širok žanrski spekter elektronske glasbe: od hrupa in zvočne umetnosti, preko brejkov in bass-a, vse do acid tehna. Koncept kompilacije je opozoriti na konflikt med nujnostjo svobodne kulture in zapiranjem kulture z avtorskim pravom. Ta konflikt so ublažile licence Creative Commons, – morda začasno.

Access Frame je serija kompilacij raziskovalne glasbe, ki jo skoraj vsakega 14. julija izdaja Kamizdat pod pogoji Creative Commons licence. Projekt skuša vzpostaviti prakso kritičnega mišljenja o dostopu in distribuciji umetnosti. Postavlja vprašanje: kakšen je okvir skozi katerega nam je dovoljeno, in možno, dostopati do kulture? Kako je vzpostavljen, kdo ga vzpostavlja, in kako je ta okvir možno spreminjati in prečiti.

Nastopajoči

Terranigma
Gašper Torkar
A Humanoid Individual
> Luka Prinčič
> VJ 5237

Podpora

Produkcija: Emanat
Partner: Kavarna Pritličje / Normala d.o.o
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS

Medijski odzivi

Prerez dela spletne založbe Kamizdat, ki jo vodi kibernetični punker Luka Prinčič, ponuja ducat skladb raznolikih napetosti avtorjev, ki izhajajo s klubskega plesišča (Terranigma), iz zvočnih umetnosti (beepblip), drone in noise glasbe (rouge-ah, Lifecutter). Izšle so pod licenco Creative Commons, ki omogoča prosto razširjanje in uporabo datotek, s čimer želi založba aktivno nagovoriti napetosti med principi prostega dostopa do umetnosti in omejitvami, ki jih na skupnost postavljajo avtorske pravice.
15.10.2018, Dnevnik, Različni avtorji: Access Frame Collectivity

14.07.2018, Sprosti.se, Access Frame: Collectivity
01.08.2018, Archive.org, frei² 2018-08-01: epic evening 2: Access Frame, Robert Bienert

Pretekli dogodki

14.07.2018, Pritličje, Ljubljana, SI